Carl Wellander

Gamla gudar
31 januari – 19 februari

Från att jobba med visualiseringar av Slussen så som skeptikerna befarar att det kommer att bli har Carl Wellander återvänt till sina rötter.  Som son till en keramiker växte han upp med lera mellan fingrarna men som tonåring hittade han nya intressen och skulpterandet hamnade på hyllan. I 30 år.

Men det förändrades 2012 när hans fru, som en 40-årspresent, bokade två veckor på ett galleri med Carl som utställare. Vernissage var ett år senare i mars 2013 och sedan dess är inget riktigt sig likt.

Sporrad av framgångarna har han under två års tid hunnit med flera utställningar, blivit nominerad till Kirunastipendiet och börjat bryta ny mark genom att även arbeta med brons.

I sina utställningar berättar han kända och mindre kända historier. Carl strävar efter att alla besökare ska kunna förstå vad det är de ser och känna sig inkluderade oavsett förkunskaper eller bakgrund samtidigt som han lämnar utrymme för och fångar upp besökarnas egna upplevelser.

cw_idavallen-600

Utställningen Gamla gudar innehåller ett antal skulpturala scener ur vår fornnordiska mytologi. Där kommer också att visas prov på det vi kanske längtar efter mest när vintern är som mörkast – våren och symbolen för frihetskänslan efter den långa vintern – kosläppet.

Carl jobbar med brons, fotografi och stengods som han rakubränner.

Tidigare utställningar

2013
hAndmadE, Nyköping – Sigurd Fafnesbane & andra virtuella hjältar
Omne – Vittra runt hörnet
Fåfängan, Nyköping – KonstStig
FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut, Linköping
Nyårspromenaden, Nyköping

2014
hAndmadE, Nyköping – #gester

www.wellander.com