Skip to content Skip to footer

Idrissa Ndiaye

Afrikanska masker
keramik
22 april – 4 maj

En ung konstnär från Senegal, vars konstnärliga arbete har utgångspunkt i kvinnan.
Kvinnorna är de som föder nationer och bär traditioner vidare. Hans verk handlar om kärlek, skönhet, intellgens och framtid. Och speciellt den livsglädje som ger oss kraften att leva i ett harmoniskt universum. 

Kvinnorna i Nder, norra Senegal
I den afrikanska, och speciellt den senegalesiska kulturen spelar masker fortfarande en stor roll i alla delar av livet; Religion, poltik, kultur och historia…osv 

Människan föds och dör men traditionerna och historian i de afrikanska samfunden består och är överförda från generation till generation. En lång process som blir förverkligad och visualiserad genom masker.
Dessutom en av de största anledningarna för Idrissa som varande en afrikansk konstär, att fördjupa sitt konstnärsskap och finna inspiration i maskernas mytiska värld. Genom sin utbildning och historia har maskerna gett honom ett sätt att hylla de självständiga och modiga kvinnorna i Nder, Senegal.

Foto: Idrissa Ndiaye
Foto: Idrissa Ndiaye

Pressbild

Idrissa Ndiaye
Ceramic artist/sculptor
A young senegalese ceramic artist and sculptor, creating a body of work to adress the topics of the woman in all its depth and splendor. For they are the ones who give birth to nations . It embodies love, beauty, intelligence, future and especially a joy of life that still allows us to be in harmony with ourselves and above all give us the inner strength to love better and to adhere to living life in a harmonious universe. 

Nder women of northern Senegal.
In the african and more specifically in the senegalese culture, the masks still play a very large role in all areas of life such as in the religious, legal, political, cultural, educational and historical. 

This is a major reason I as an african artist want to deepen my artistic and intellectual inspiration in the mysterious world of masks. The masks inspires a tribute to the brave and courageous women of the NDER. For their heroic acts should serve as an example to women all over the world for justice, of equality, freedom and peace in the world. 

Whith my masks I want to show the strength of all women, their importence as a foundation of the family and community, and their courage in the struggle for freedom for all. 

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765