Skip to content Skip to footer

Maria Larkman

”Jag är eld och luft”
3 feb – 22 feb
Lacollage®

Pressbild, Foto: Maria Larkman

Människans behov av frihet och passion, ge kärlek och ta emot kärlek. Kärleken mellan två människor, den blir ibland så stark att vi vill förbinda oss till varandra hela livet. Vårt sökande efter en partner eller en passion har blivit en affärside, Bingo! It’s a Match! På utställningen låter Maria Sophia Loren och Elvis Presley hitta varandra i en perfekt matchning… estetiken från 50- 60-talet, bl a gamla filmisar, har alltid inspirerat till nya Lacollage®️.
Maria Larkmans konst handlar om längtan, passion och kärlek. Det
feminina, det maskulina. Men kärleken är inte bara i relation till en
annan människa, det kan vara kärleken till en plats, en stad, ett land,
en känsla av att vara hemma. Lissabon är en plats som Maria känner
stark kärlek till. Stadens slitna fasader, neonskyltar, Fado-musiken
och den urbana miljön som andas ett annat sekel. Pure Poesia! Det ger ett själsligt välmående att vandra genom den Vita Staden, Lissabon, den nyckfulla staden man måste återvända till gång på gång.
Hemstaden Stockholm andas annan poesi, nutida, kargare, mer sluten men ack så hemtam. Från Söder till Öster, Väster till Norr – gatustenarna ligger där och man känner igen dem. Mariatorget – själva hjärtat av staden pulserande med folklivet, fontänens porlande vatten, barerna och gatukonsten. Från dina läppar kommer andetaget, luft, andas, frihet, luft, andas, frihet. Ja, jag kommer alltid att brinna för dig. Evig kärlek!

Foto: Maria Larkman
Tekniken Lacollage® är en blandteknik mellan foto, måleri, kollage och lack. Maria har sedan 2002, då hon gjorde sina första Lacollage®, konsekvent använt sig av tekniken. Oftast arbetar hon på duk men även på glas, plåt och hon gör Re-makes av figuriner och musikinstrument.
Här visas Re-make av en violin samt porslinsfigurer som Maria köpt på en av Europas största loppmarknader Feira da Ladra i Lissabon. De får en Re-make av fotografier av Lissabons vackra kakel. Från att har stått på gatan på en loppmarknad får de ett upphöjt värde, blir ett konstföremål, utställd på galleri, in i finrummet.
Maria Larkman har haft flertalet separatutställningar på olika
gallerier i Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Helsingfors, Stuttgart,
Maastricht, Perth, Melbourne och Miami. Hennes konst finns
representerad på flera företag som SEB, Handelsbanken,
Advokatsamfundet, Trygg Hansa, Stratiteq, IDentity m fl. Det här är
hennes femte separatutställning på Galleri Hantverket, som hon också varit medlem hos. Maria Larkman är en av konstnärerna i Leva o Bo Galleri/Expressen.

Galleri Hantverket © 2023

Org. nummer: 769604-7765