Skip to content Skip to footer
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Edvard Koinberg – Barockt

augusti 20, 2022 11:00 - september 8, 2022 18:00

Barockt är en bildserie inspirerade av barockens bildspråk. Barocken omnämns ofta lite nedsättande både inom och utanför konstvärlden. Den anses överlastad, ful och prålig. Det här är ett försök att fånga barockens känsla, men ge den ett nutida uttryck.

Barocken är en historisk och konstnärlig period i Västeuropa från sent 1500-tal till tidigt 1700-tal som kännetecknas av prålig, fyllig och överdådig estetik. Synonymer till barocken ger följande uppslag: Sanslös, orimlig, idiotisk, trotsig, förryckt, grotesk, ful, löjlig, vansinnig och knasig.
Memento mori, minns att du är dödlig, var ett centralt begrepp i konsten under den här tiden. Stilleben eller Nature morte med döskallar, timglas, tärningar, döda djur, döda växter och andra symboler för livet förgänglighet, var mycket vanliga. I Vanitas stilleben (Vanitas, påminnelse om jordelivets tomhet), förekom även andra föremål som ansågs påminna om livets överflöd. Det kunde vara pengar och smycken, eller böcker, snäckor, brödsäd, instrument, insekter och märkliga djur. Men framför allt blommor.

Jag har velat fånga barockens känsla i mina bilder. Min inspiration kommer från den gyllene eran inom nederländskt måleri, och konstnärer som Jan Davidsz. de Heem, Rachel Ruysch och Maria van Oosterwijck. Dödskallarna i utställningen är en hyllning till Giuseppe Arcimboldo, en av den tidiga barockens konstnärer. Han målade människoliknande porträtt, arrangerade av exempelvis växter. Dödskallar var för övrigt en mycket vanligt förekommande symbol för döden. Och döden är ju som sagt alltid närvarande i barockens bildvärld.

Edvard Koinberg

https://koinbergbild.se

CV

Detaljer

Start:
augusti 20, 2022 11:00
Slutar:
september 8, 2022 18:00

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765