Skip to content Skip to footer

Monica Johansson

Bergtagen
27 oktober – 15 november
Monica Johansson visar skulptur, keramiska plattor och skålar i kommande utställning på Galleri Hantverket.
”Bergtagen” handlar om naturens outgrundliga kraft, som jag försökt fånga i keramiskt måleri och skulpterade bergsgorillor. Synligt och osynligt vävs samman till magi i naturen.
Likt vulkanutbrott kan glasyrer smälta samman till underbara färgeruptioner eller som en solnedgång bilda en vilande färgspegel. Allt beror på ingivelsen vid glaseringen.
Gå vilse, förlora kontrollen, bli fast i naturens grepp, som jag blev bergtagen av en bild på en bergsgorilla. Mitt inne i denna stora kropp plirar ett par ögon så mänskligt och samtidigt förnims naturkraften. Mina skulpterade gorillor försöker fånga båda sidorna – det mänskliga och urkraften.
När kontrollen släpper, öppnar sig världen…
Monica Johansson är verksam som keramiker i G-studion i porslinsfabrikens gamla lokaler i Gustavsberg, där hon har haft sin ateljé sedan 1991. Listan på utställningar där Monica deltagit är lång och geografiskt utspridd. Vid återkommande tillfällen har hon ställt ut i Gustavsberg och i Stockholm, men också på många andra håll i Sverige och även utomlands: Frankrike, Japan och USA.
Monica beskriver sig själv som en nyfiken person, som alltid gillat att upptäcka och utforska omvärlden. Hon har ett motto som lyder som följer: ”Det man tycker sig veta är hela tiden ett hinder för det man skulle kunna veta”. Detta har alltid varit och är alltjämt vägledande för henne i hennes dagliga umgänge med det keramiska materialet, som hon nu tycker hon behärskar rätt väl efter alla dessa år.
Monica Johansson hemsida: http://www.monicajohansson.se/

Galleri Hantverket © 2023

Org. nummer: 769604-7765