Skip to content Skip to footer

Fyra smeder

armagedon
fyra smeder tolkar undergången

17 november – 29 november

Vårt moderna samhälle ger oss dagligen olika tecken på att undergången är nära förestående.
Nord- och sydpolerna smälter, naturresurserna används felaktigt och föroreningar av jordklotet leder till djurarters utrotning. Krig blir resultatet av ojämlikhet och ledares maktmissbruk.

Men frågan är om inte människor i alla tider sett undergången som ett verkligt hot? I religion och myter bearbetar vi människor denna rädsla. De religiösa skrifterna skildrar undergången på flera sätt, och domedagsprofeter ser vi fortfarande dyka upp då och då.

August Happ, Sofia Sjörén, Sigrid Ingela Halvarsson och Olle Olls är fyra silversmeder som tillsammans delar verkstad på Nybrogatan 25 i Stockholm.
I utställningen HARMAGEDON får vi ta del av deras respektive tolkningar av undergången,
både i form av korpus, skulptur och smycken i silver men även i andra material.

August Happ

4_smed_August300

Jag arbetar främst med bruksföremål, s.k. korpus. Att med hammarens hjälp forma ett tjockt och otympligt stycke silver till en kanna eller vas är ett tålamodsprövande arbete. Att övervinna materialets motstånd och att få det att anta den form som jag önskar, är en lika intressant utmaning varje gång.
Jag uppskattar den inneboende känslan av lugn och renhet hos silvret och detta är något som jag strävar efter att bevara och förstärka i det färdiga objektet. Jag vill skapa föremål med rena och tydliga linjer där materialet och ytan känns tidlöst självklar. Olika typer av utsmyckning ger varje föremål en unik karaktär.
Jag har alltid intresserat mig för spännande berättelser, myter och krigsskildringar . Det dramatiska och storslagna i hopplösheten kan gestaltas till en storartad prakt i rätt konstform. Klotter och lösryckta fraser från vår tid kan ge samma avtryck och skönhet på en silveryta som bronsålderns ristningar på en granithäll.
Det är en utmaning att genom korpussmide förvandla en kanonhylsa till ett prydnadsföremål.

Sigrid Ingela Halvarsson

4_smed_Sigrid300

Sigrid Ingela Halvarsson skapar helst helt unika, personliga bärbara ting, liksom varje människa är unik.
För henne är uttryck, material, form och hantverk ren passion.
Hon kombinerar gärna ädla och oädla metaller, ibland även tillsammans med helt andra material.
Tingen får tala. Tolkningen och tanken är fri, liksom känslan hos var och en som ser och bär. Känslighet och hantverk står i fokus.

”HARMAGEDON – Skrämmande och Befriande.
Mörker – Ljus.
Stort – Litet.
Helt – Sönderfallet.
Slutet – Början.
Motsatserna bildar en helhet för mig.
Undergång – Död och Födelse.
Ädla och Oädla metaller.
Diamant och Grov sten.
Spännande möten.
Saker jag funnit på märkliga platser, i ett helt annat skick än vi är vana att se dem, har kommit till användning i det jag här valt att visa.

Med respekt för HARMAGEDON.”

Olle Olls

4_smed_Olle300

Olle Olls är 41 år och verksam i Stockholm sedan examen från Konstfack 1995. Han var under många år en av Galleri Metallums mest tongivande medlemmar där han visade med en separatutställning i princip varje år. Förutom en Master in fine arts från Konstfack så har han arbetat och studerat vid Glasgow School of Art och California College of Art samt med stipendium vistats i Mexico för att lära sig att varmsmida silver och koppar.
”Jag har ett mycket personligt förhållande till Undergången då jag växte upp i en familj tillhörande Jehovas Vittnen. Det gick nog inte en dag utan att jag funderade över HARMAGEDON och vad det skulle medföra. Egentligen skulle man välkomna slutet på Denna Tingens Ordning men som 7-8 åring var det kanske inte så lätt alla gånger. Vid denna tid hade Jehovas Vittnen slutat med att förutsäga specifika årtal men hur som helst skulle vi aldrig få uppleva millennieskiftet… om jag inte var ett troget Vittne skulle jag vara borta innan jag hade fyllt 30 år.”

 

Sofia Sjörén

4_smed_Sofia300

Sofia Sjörén föddes i Stockholm 1984. Sofia har arbetat med ädelmetaller sedan 2006, i Stockholm men även Paris. Sofia tycker om att skapa lekfulla, konceptuella objekt såväl som klassiska, funktionella objekt vars design håller över tid. Ett smycke bör förutom att vara vackert kommunicera något i sig själv och personen som bär det. I utställningen HARMAGEDON – fyra smeder tolkar undergången har jag skapat smycken och bruksföremål med inspiration från tre olika undergångsteorier ”Gudsvrede”, ”Härdsmältan” och ”Det svarta hålet”.

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765