Skip to content Skip to footer

B Jannesson och S Rydén

OM HAMNEN INOM
22 FEBRUARI – 13 MARS
Av: Birgitta Jannesson och Simon Rydén
Utställningen handlar om en hamn i förändring där tonvikten inte är lagd enbart vid den fysiska hamnen utan används även i ett vidare begrepp – som en plats i vårt inre.
Tankarna leder genom sund och under broar, bär båtarna in mot hamnen där kranar arbetar och svetslågor brinner, bär människor i avsked och i hemkomst. De virvlar ner mot dyn, in i strömmen – genom tång och förgångna tider – upp i storm där vågor vräks mot klipporna. Keramiken är drejad med inspiration av hamnens rost och gastuber samt vattnets rörelse under ytan. Enkla basformer. Bilderna, som är inbrända på flaskorna, är sprungna ur Simons fotografier.
Fotografierna handlar om en utforskning av verkligheten som illusion och illusionen som verklighet. Det handlar om tid, rum och existens och om viljan att fly densamma. Bilderna är en del av ett större projekt finansierat av Konstnärsnämnden som går under namnet En förseglad tid.
Birgitta Jannesson är yrkesverksam som keramiker sedan mitten av 1990-talet. Hon drejar bruksföremål samt unika föremål. Vad avser bruksföremål strävar hon i sitt formspråk efter enkla och självklara uttryck som ögonen får vila i. Birgitta bränner reducerande, i gasugn. Vad avser hennes unika föremål vill hon att de ska förmedla en känsla och tanke.
Simon Rydén är studerande på Masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand och är tidigare utbildad på bland annat Nordens fotoskola. Hans fotografi väcker existentiella frågor och handlar ofta om frånvaro, svårigheten att dela verkligheten och vänskap, främlingskapet inför tillvaron och omständigheterna.

Galleri Hantverket © 2023

Org. nummer: 769604-7765