Skip to content Skip to footer

Ann-Charlott Fornhed

Lera, liv & lust – en dansant föreställning
15 september – 4 oktober

Skulptur och fotomontage, raku och eventuellt andra material.

Ann-Charlott Fornhed är verksam konstnär sedan 1994 då hon gick ut Konstfacks skulpturlinje efter ett extra år på Keramik & Glas.

Hon har arbetat i många olika material, ofta med större skulpturer för det offentliga rummet. I utställningen söker hon sig tillbaks till ett mindre format och ett mer direkt uttryck där det spontana och lekfulla kan få större spelrum, men slår i fotomontagen en bro mellan stort och litet.

Hon återknyter också till rakutekniken som fått vila några år. Tekniken i sig uppmuntrar det slumpmässiga med sitt stundtals oberäkneliga resultat.
Dansen som tema har följt henne genom åren ända från flickdrömmen om ballerinan.”När jag var fem år drömde jag att jag gick över en vallgrav och in i en platt pyramid av tung sten.
Därinne fanns det bilder på väggarna som blev levande, skrämmande figurer med hundhuvuden och andra skepnader. På golvet föll en liten rosa speldosa ut med en liten dansös som snurrade runt, runt, runt, när den spelade. Vad jag önskade mig en sådan speldosa!””Om jag hade kunnat dansa hade jag inte behövt skulptera.

Jag vet inte om det är sant, men äntligen har jag kommit dithän att jag efter en startsträcka på 25 år gjort ett försök att skulptera dans. Eller rörelse. Eller relationer?
För det är kul att sätta samman figurerna i olika konstellationer eftersom det händer mer då. Det uppstår något nytt – mellan formerna och i rummen omkring.
Som i dansen, där förhållandet och den sensuella spänningen mellan kropparna, stilla och i rörelse, paus och ljud, kan spegla allt mänskligt.

”Ann-Charlott Fornhed är representerad bl.a. hos
Örebro kommun (Karlslunds trädgårdar),
Stockholm-Arlanda Flygplats (Hiss i Terminal 4 och
Landmärke Arlanda station i SkyCity),
Nacka kommun (Källängen förskola)
Sundbyberg kommun (Ängskolans skolgård),
Huddinge/SLL (Karolinska Universitetssjukhuset),
HSB Stockholm (Stureby).

www.fornhed.se

 

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765