Skip to content Skip to footer

Erika Kristofersson Bredberg

MUNBLÅST GLAS
14 SEPTEMBER – 26 SEPTEMBER

E.K.B – Prolog*
Hon vägrar kallas den sista glasblåsaren.
Erika Kristofersson Bredberg har blåst glas i fem år. Hon är en av dom sista som studerade på en av de glashantverks utbildningar som nu lagts ner i Småland. I och med att röken från industriernas skorstenar slutar bolma är det dags för en revolt. Med E.K.B-Prolog visar Erika Kristofersson Bredberg en utställning med inspiration från glasindustrin i Småland till att stå självsäkert i glashyttan på Konstfack och vägra kalla sig den sista glasblåsaren.

Erika är upplärd av glasblåsare som började blåsa glas i samma veva som dom lärde sig knyta skorna. Människor med stor kunskap och med en inbiten hantverkstradition. Utan dessa människor, utan glasindustrin menar .

”Erika att hon och med henne en generation av glasblåsare aldrig haft den kunskap dom har. Med utställningen E.K.B-Prolog tar hon det i åtanke. Utställningen tar sina former med inspiration från  det som varit men främst med det som komma skall.
*Prolog – Används inom litteraturen inför vad som komma skall

I blow just for fun ” är med bläck och nål tatuerat på mitt vänstra pekfinger.
Glas är mitt material och hantverket min drivkraft. Jag arbetar hela tiden i gränslandet mellan det funktionella och skulpturala. Svart är min favoritfärg och osynlighet min vision, men samtidigt min absoluta motsats.

Jag känner mig tekniskt obegränsad med glashantverket och är bekant med många andra material. Jag kan enkelt sätta form på mina idéer. Former som ibland ter sig genialiska, där glaset ofta får stor frihet att leva efter sin egen förändring. Jag kan styra glaset men väljer ofta att låta bli.

Galleri Hantverket © 2023

Org. nummer: 769604-7765