Skip to content Skip to footer

Anette Berglund

”Handkraft”
keramik och grafik
16 april-5 maj

I min utställning vill jag låta två av mina konstnärliga uttryck mötas. Två helt skilda tekniker men där finns ändå moment som påminner om varandra och som tilltalar mig. Slutresultatet går inte att förutsäga helt och hållet för varken raku-keramik eller tryckt grafik. Spänningen inför hur resultatet blir och det ganska så fysiska arbetet har metoderna också gemensamt.
Båda teknikerna kräver en given process. I arbetet med keramiken utgår jag från leran som ska formas, torka, brännas,  glaseras och brännas ännu en gång i raku-ugnen. Det heta godset ska läggas i spån, brinna, svalna och slutligen skrubbas rent från sot. Äntligen framträder resultatet! Raku-metoden går aldrig att styra till 100%.
rakuburn16_s Foto: Anette Berglund

coppermatt16_s
Foto: Anette Berglund
I grafiken börjar jag med att bearbeta en tryckplåt av t ex koppar,  zink, kartong eller torrnålsplast. Det gäller att skapa linjer, och former med hjälp av torrnål, kanske etsningar på metallplåtarna.
Man kan limma på strukturer eller skära i kartong som sedan behöver lackas med shellack flera varv för att tåla infärgning och tryckning. Detta kallas collografi.
Plåten ska nogsamt färgas in för att sedan torkas av så att knappt någon färg syns.
Det ska det bara finnas färg i de linjer etc som jag gjort på plåten. Dags för provtryck. Nu gäller rena händer för att lägga plåten och det blötlagda tryckpapperet i tryckpressen. Om jag inte är nöjd med resultatet får jag fortsätta bearbeta min plåt och göra ytterligare provtryck. Jag arbetar ofta vidare med bilderna och gör collage av flera olika tryck.
rosegarden16_sFoto: Anette Berglund
solstorm_s
Foto: Anette Berglund
Jag vill att båda mina uttryckssätt ska komplettera varandra när de sätts sida vid sida. Svärtan och gråskalan, som jag tycker så mycket om, finns i båda teknikerna. Ibland tillsätter jag färg för att mjuka upp det strama grafiska uttrycket.
Min inspiration kommer ofta från naturen. Färger, former, mönster och strukturer som jag sett, känt och sedan burit med mig.

Galleri Hantverket © 2024

Org. nummer: 769604-7765